Τραγικές μορφές της γνώσεως : Οι κίνδυνοι της γνώσεως στις Ελληνικές τραγωδίες και αργότερα .. (Hélène Vial, Anne de Crémoux)
Στις ελληνικές τραγωδίες, η γνώση είναι συχνά επικίνδυνη. Η καθολικότητα των ηρώων τους και ο πλούτος των πολλαπλών ερμηνειών που ενέπνευσαν προέρχονται εν μέρει από την ικανότητά τους να ενσωματώνουν την αμφιθυμία μιας ζωτικής και καταστροφικής γνώσεως. Η ελληνική τραγωδία είναι εκ φύσεως ένα προνομιακό μέρος για την υλοποίηση εσωτερικών και εξωτερικών συγκρούσεων που προκαλούνται από την γνώση: πολλοί από τους ήρωές της έρχονται αντιμέτωποι με τους κινδύνους της γνώσεώς τους, που πιθανόν να φέρουν στον κάτοχό τους, αλλά και στην πόλη του, στην ανθρωπότητα, ακόμη και σε ολόκληρο το σύμπαν, την ευημερία, την δύναμη, την φήμη, αλλά και την καταστροφή, την ατυχία, την ανατροπή Τις περισσότερες φορές, διακυβεύεται η χρήση της γνώσεως, όταν εκτρέπεται, ακόμη και διαστρέφεται, ή όταν, παράδοξα, δεν γίνεται χρήση γνώσεως της οποίας η αποκάλυψη προκαλεί δυσπιστία και βία. Αλλά μερικές φορές είναι επίσης το ίδιο το γεγονός της γνώσεως που είναι από μόνη του επικίνδυνο, είτε ότι κάποιος αποκτά πρόσβαση σε αυτό που κανονικά δεν έπρεπε να έχει αυτήν την δυνατότητα, είτε ότι αυτή η γνώση είναι απαράδεκτη για τους θεούς.
Αυτό το βιβλίο στοχεύει να καθορίσει την ιδιαιτερότητα της τραγικής γραφής στην άρθρωση μεταξύ γνώσεως και κινδύνου. Αυτός ο προβληματισμός, που βασίζεται στα κείμενα του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, ανοίγει επίσης τη λογοτεχνική αναδιαμόρφωση που, από την Αρχαιότητα έως σήμερα, έχει επηρεάσει, μεταμορφώσει, μετατοπίσει, ακόμη και αντιστρέψει τις συμβολικές διαμορφώσεις και αφηγήσεις που κληρονομήθηκαν από τον πέμπτο αι. π.Χ.
Vial, H., A. de Crémoux. 2015. Figures tragiques du savoir: Les dangers de la connaissance dans les tragédies grecques et leur postérité, Presses universitaires du Septentrion.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου